Amerikanci cybernapade smatraju većim prijetnjama od klasičnog terorizma

Napadi na informatičke mreže su glavna prijetnja Sjedinjenim Državama ispred terorizma, prema ispitivanju među visokim dužnosnicima američkog ministarstva obrane.

Za 45 posto ispitanih glavnu prijetnju predstavlja rat na internetu, a samo 26 posto vidi najveću prijetnju u terorizmu i Al Qaedi, dok je Kina na trećem mjestu.

To ispitivanje je izvedeno za specijalizirani sedmični list Defense News među 352 visokih vojnih i civilnih dužnosnika Pentagona, Kongresa i Bijele kuće kao i tvornicama oružja.

Oko 38,5 ispitanih se izjasnilo republikancima i oni su postavili u prvi plan prijetnju na internetu i terorizam (36 posto), dok se 13,5 posto ispitanih izjasnilo demokratima i za njih su klimatske promjene iza cyber rata glavna prijetnja (21 posto prema 42 posto).

Ispitani smatraju da je terorizam glavna prijetnja europskih saveznika SAD-a. Za azijske saveznike, oni drže da je Kina najveća opasnost (48 posto), zatim Sjeverna Koreja, dok na Bliskom istoku vodi Iran (54 posto) i slijedi terorizam.

Za manje od polovice ispitanih Al Qaeda predstavlja manju ugrozu nego prije pet godina (48 posto), dok ih tek 21 posto smatraju da je ojačala.

Dvadeset sedam posto ispitanih smatra da su danas talibani jači nego prije pet godina, a 40 posto drži da su jednako snažni i samo 33 posto drži da su oslabili.

Izvor.

No Responses

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.