Dell objavio prvi “IPS crni” monitor na svetu sa kontrastom 2.000:1

Monitori su svake godine sve bolji i bolji. Brzina osvežavanja se povećava, vreme odziva piksela se smanjuje i, što je možda najvažnije, kvalitet slike nastavlja da se poboljšava. Čak se i OLED tehnologija može naći u odabranim monitorima za igre, iako po visokoj ceni. Iako su ti ekrani možda malo van domašaja običnih potrošača, Dell bi sada mogao imati sledeću najbolju stvar: prve „IPS crne“ monitore na svetu.

Ako još niste čuli za njega, IPS Black tehnologija je uglavnom ista kao normalna IPS tehnologija, ali sa jednom ključnom razlikom: monitori napravljeni sa IPS Black panelima imaju odnos kontrasta od 2.000:1 umesto proseka od 1.000:1 koji je obično kod IPS ekrana.

U teoriji, ovo bi trebalo da otvori put dubljim, istinitijim crnim bojama koje obično vidimo samo u VA ili OLED-ovima.

Dva nova Dellova monitora nazvana su UltraSharp U2723QE i UltraSharp U3223QE. Većina specifikacija uređaja su zajedničke, sa jedinom pravom razlikom u njihovoj veličini ekrana: prvi je 27 inča dok je drugi 32 inča.

Oba imaju 4K, 60Hz panele koji mogu da dostignu maksimalnu osvetljenost od 400 nita, odnos kontrasta 2000:1 i vreme odziva od 8ms, mada nije sigurno da li Dell koristi MPRT ili GtG proseke za to merenje. Monitori tehnički ispunjavaju VESA DisplayHDR 400 specifikaciju, ali to je ionako uglavnom besmislen HDR nivo. 400 nita osvetljenosti u većini slučajeva jednostavno nije dovoljno za smisleno prikazivanje sadržaja koji podržava HDR. Ipak, reprodukcija boja na oba uređaja bi i dalje trebalo da bude prilično solidna, a Dell obećava podršku za 98 procenata DCI-P3 prostora boja.

Pored većeg odnosa kontrasta, druga istaknuta karakteristika ovih monitora su mnoge ugrađene opcije povezivanja. Imaju pet USB 3.2 Gen2 portova, jedan standardni USB-C port i dva dodatna USB-C porta za upstream i downstream veze, respektivno. Ovde ćete, naravno, takođe pronaći svoje standardne DisplayPort i HDMI portove. Oba modela monitora takođe podržavaju ograničeno podešavanje nagiba, okretanja, visine i okretanja.

DELL UltraSharp U2723QE i UltraSharp U3223QE

U2723QE košta 780 dolara na Dellovoj web stranici, dok je njegov rođak od 32 inča znatno skuplji tj 1.150 dolara. S obzirom na to da ovih dana možete prilično lako pronaći 4K IPS ekran za manje od 350 dolara, jasno je da plaćate dosta više za USB portove i veći odnos kontrasta. Na vama je da odlučite da li su to vredni dodaci ili ne.

izvor : www.techspot.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.