Eric Schmidt: Android je sigurniji od iOS-a?!

Izvršni direktor Googlea,Eric Schmidt, izjavio je da vjeruje da je mobilna platforma njegove kompanije bezbjednija od Appleovog iOS-a.

Tokom svog govora na Gartner Symposium/ITxpou, nakon pitanja u vezi sa bezbjednošću Androida, uz zapažanje da je primijećeno da mnogi smatraju da Android nije bezbjedan, Schmidt je bio brz na odgovoru tvrdeći da su potrebne ozbiljne komparativne analize kako bi se u potpunosti procijenila bezbjednost OS-a.

“Nije siguran? Sigurniji je nego iPhone“, izjavio je takođe Schmidt tom prilikom, sudeći po sajtu ZDNet.  Ovaj komentar nije dobro prošao kod korisnika iOS-a i ponovo je u prvi plan izbacio bezbjednost smartfona.

Schmidtov komentar takođe nije baš u skladu se nedavno objavljenim podacima u vezi sa mobilnom bezbjednošću.  FBI je u augustu predstavio izvještaj u vezi sa malicioznim programima za mobilne uređaje u kom stoji da je 79 odsto mobilnih prijetnji usmjereno ka korisnicima Androida, 19 odsto je usmjereno ka korisnicima Symbiana, dok Appleov iOS napada samo 1 odsto.

Nakon ovog izvještaja, Juniper Networks objavio je svoj izvještaj u kom se tvrdi da je od marta 2012. godine do marta 2013. godine broj ovakvih prijetnji porastao za 614 odsto, kao i da 92 odsto svih malicioznih programa targetira Android.

Međutim, u izvještaju je pomenuta i jedna ključna tačka, 77 odsto svih prijetnji može se izbjeći skidanjem najnovije verzije Googleovog operativnog sistema.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.