FOTO: 11 savjeta i trikova koje svaki Android korisnik mora znati

Većina Android telefona je već jednostavna za korištenje ali postoji nekoliko kratkih koraka i savjeta koji iskustvo korištenje mogu dodatno olakšati.  Budući da je Android otvorena platforma, itekako ima mjesta za personaliziranje telefona.
Pogledajte nekoliko savjeta i trikova koje svaki Android korisnik mora znati:

Postavite Google Now

Make sure you set up Google Now.

Razmišljajte o Google Now kao svom ličnom virtuelnom asistentu, otvorite Google aplikaciju, dodirnite Google Now i ispunite polja sa svojim preferencama, Googleu sada možete reći koji vam je omiljeni sportski tim, koju vrstu prevoza najviše volite za Google mape i slično.

Prilagodite svoj Android sa različitim Launcherima i Lock Screenovima

Customize your Android phone with launchers and lock screen replacements.

Ako vam je dosadilo da iz dana u dan gledate u iste Widgete, idite na Google Play store i preuzmite aplikacije koje vam omogućavaju da totalno izmijenite interface svog Androida.

Omogućite Enable Power Saving Mode.

Enable Power Savings Mode.

Otvorite Setting pa Power Savings Mode kako biste očuvali svoju bateriju. Nemaju svi Androidi mode za štednju baterije. Recimo Samsung Galaxy S5 ima Ultra Power Savings Mode koji vam omogućava daobavljate pozive, šaljete poruke i surfate internetom i to je to.

Kupite dodatnu bateriju.

If you still run out of juice, get an extra battery.

Baterije na telefonima se troše. To je činjenica. Nemamo uvijek punjač i slobodnu utičnicu uz nas. I to je činjenica. Budući da Android uređaji imaju mogućnost zamjene baterije, bilo bi mudro da za svoj Android kupite dodatnu bateriju, čisto da se nađe kada prva ‘iscuri’.

Budite ulogovani u svoj Google račun na Chromeu

Make sure you're signed in to your Google account in Chrome.

Ako se ulogujete na svoj Google računa na Chrome browseru za smartfone, vaše preference i bookmarske će se automatski prenositi

Organizujte svoje aplikacije u foldere kako bi vam home screen ubio bio uredan

Organize apps into folders to keep your home screens neat.

Možete kreirati foldere kako biste organizovali svoje aplikacije po kategorijama. Da biste kreirali folder na Androidu, prisitnite i držite neku aplikaciju te je povucite u ‘Create Folder’ opciju u gornjem lijevom uglu.

Koristite ‘third-party’ keyboard app.

Use a third-party keyboard app.

Na Google Play storeu ima mnoštvo tastatura koje vam se mogu svidjeti. Probajte i sami, sigurno ćete naći neku koja vam se dopada.

Prilagodite bandwidth management u Chromeu kako ne biste prešli dozvoljeni internet limit.

Adjust bandwidth management in Chrome to make sure you don't go over your data cap.

Možete uključiti ‘Reduce data usage’ opciju u Chromeu kako biste odstranici nepotretni bijeli prostor, te slike ‘preveli’ u manji format, a sve kako biste trošili što manje interneta dok surfate internetom.

Neke kontakte automatski šaljite u voicemail (glasovnu poštu). 

Automatically send certain contacts straight to your voicemail.

Svi u životu imamo ljude s kojima ne želimo razgovarati, a opet ne želimo im ni odbijati pozive. Na sreću postoji rješenje. Otvorite kontakt u Contact aplikaciji, dodirnite ikonicu u gornjem desno uglu, a onda ‘Add to reject list’.

Koristite Google Authenticator kako bi vaše informacije bile korisne

Use Google Authenticator to keep your information safe.

Google Authenticator omogućava sigurnosnu verifikaciju vašeg Google računa. Dakle, kada se logujete, trebaće vam i kod koji aplikacija generira, sve to pored vašeg passworda koji ćete morati ukucati. Ova opcija onemogućava strance da se uloguju na vaš račun. Recimo, kada se ulogujete u svoj Gmail račun sa nekog stranog računara, moraćete izvaditi telefon iz džepa, ukucati kod iz ove aplikacije, i tek tako ćete moći pristupiti svom računu.

Promijenite defaultne aplikacije u Setting meniju

Change your default apps in the Settings menu.

Možete promijeniti s kojim browserom da vam se otvaraju internet linkovi i sl. Otvorite Setting, pa All pa Clear Defaults.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.