Intel očigledno pravi čip za rudarenje bitkoina da bi sačuvao GPU za igrače

Kripto rudarenje mrze igrači i svi koji brinu o životnoj sredini, ali to ne sprečava Intel da se upusti u posao prikupljanja bitkoina.

Iako proizvođač čipova još nije rekao ništa javno, novinari Tom’s Hardvare-a s orlovim očima primetili su da će Tim Blue održati prezentaciju o novom procesoru „Bonanza Mine“ na Međunarodnoj konferenciji čvrstih kola (ISSCC) 2022. koji počinje 20. februara. Čip je opisan kao „ultra-niskonaponski energetski efikasan ASIC za rudarenje bitkoina“, gde akronim označava integrisano kolo specifično za aplikaciju — čip napravljen za jednu specifičnu svrhu.

Intel je, na neki način, već zadirkivao ovaj čip prošle godine kada je šef GPU-a Raja Koduri izjavio u strimu uživo da kompanija radi na specijalizovanom hardveru za rudarenje kriptovaluta. I kao što Tom’s Hardvare ističe, Intel je ranije podneo patent za sistem za obradu koji koristi SHA-256, kriptografsku heš funkciju koju koristi nekoliko kriptovaluta, uključujući bitkoin, za verifikaciju transakcija.

Ako Intel zaista objavi sopstveni čip za rudarenje kriptovaluta, biće u direktnoj konkurenciji sa Bitmainom, kineskom kompanijom koja je specijalizovana za pravljenje ASIC-ova za rudarenje bitkoina. Ali Intel ne počinje od nule – njegove SHA-256 ekstenzije su podržane na procesorima Ice Lake i kasnije, a kao što svi znamo, kompanija ima veliko iskustvo u optimizaciji silicijuma.

izvor : gizmodo.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.