Intel najavio Silicon Junction, proizvodnu granu vrednu 17 milijardi evra u Nemačkoj

Intel posluje u Evropskoj Uniji već 30 godina i zapošljavajući oko 10.000 ljudi u 27 zemalja članica. Sada je novoformirana divizija Foundri Services ovog silicijumskog giganta u potrazi za osvajanjem većeg dela poluprovodničkog prostora, a njen najnoviji potez je evropski proizvodni ogranak koji će proizvoditi sve od mikrokontrolera do najnaprednijih čipova za telefone, računare, servere , i mrežnu infrastrukturu.

Intel je prošle godine otkrio ambiciozan plan za stvaranje novog evropskog ogranka za proizvodnju čipova kao deo svoje IDM 2.0 strategije. U to vreme, kompanija je rekla da će uložiti do 80 milijardi evra (87,5 milijardi dolara) u narednih nekoliko godina u izgradnju najmanje dve fabrike u regionu, ali njihova tačna lokacija je ostala misterija.

Kompanija je danas najavila “Silicon Junction” – prvu fazu agresivnog višegodišnjeg plana za proširenje i diversifikaciju svojih proizvodnih mogućnosti. Plan počinje sa novim vrhunskim fabričkim ogrankom u Magdeburgu u Nemačkoj, što je još jedan način da se kaže da će Intel izgraditi kampus veličine malog grada. Projekat će izvući ne manje od 17 milijardi evra (18,6 milijardi dolara) iz investicionog fonda, i odražava mnoge aspekte drugog Intelovog objekta koji će biti izgrađen u Kolumbusu u Ohaju.

Nemačko čvorište će biti domaćin oko 3.000 stalno zaposlenih i 7.000 privremenih radnika za izgradnju. Ali što je još važnije, igraće važnu ulogu u planu Evropske Unije da smanji svoje oslanjanje na uvoz čipova. EU je postavila ambiciozan cilj da do 2030. postigne tržišni udeo od 20 odsto u obimu proizvodnje poluprovodnika, a u tom cilju kompanije poput Intela će moći da iskoriste masivni fond subvencija od 145 milijardi evra (158,7 milijardi dolara).

Intel očekuje da će na lokaciji u Magdeburgu doći negde u prvoj polovini 2023. godine, a masovna proizvodnja planirana je za početak 2027-me godine. Zanimljivo je da kompanija želi da opremi dve fabrike u Magdeburgu naprednim proizvodnim alatima koji mogu da proizvode čipove na sub-3nm procesni čvor kao što su Intel 20A i Intel 18A. Ovi napredni čipovi će biti prvi koji će integrisati Intelovu tehnologiju RibbonFET, novu vrstu tranzistora dizajniranih za proizvode iz „Angstromove ere“.

Ambicije Intel-a u Evropi se ne zaustavljaju na tome. Intel će potrošiti dodatnih 12 milijardi evra (13,1 milijardu dolara) da proširi svoj kampus u Lejkslipu u Irskoj dodatnim proizvodnim pogonom, čime će ukupne investicije u regionu dostići 31 milijardu evra (33,9 milijardi dolara) i broj stalno zaposlenih od 6,500.

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger veruje da će ove investicije biti u velikoj meri u pravcu izgradnje otpornijeg lanca snabdevanja za poluprovodnike. Nije zamišljeno da reši tekući nedostatak čipova, ali uz dodatna ulaganja kompanija kao što su TSMC, Samsung, kao i manjih proizvođača čipova, industrija poluprovodnika u celini biće bolje zaštićena od trgovinskih ratova, zatvaranja fabrika i porasta potražnje.

izvor : www.techspot.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.