Kako promeniti brzinu osvežavanja vašeg monitora u Windows-u

Nadogradili ste svoj monitor na monitor sa većom stopom osvežavanja. Ne osećate razliku? Promena brzine osvežavanja vašeg monitora takođe može da uštedi energiju, što je korisno ako koristite bateriju, a takođe i da učini vašu grafičku karticu tišom.

Što je veća stopa osvežavanja vašeg monitora, sve od pomeranja kursora miša do pomeranja nadole po dokumentima i stranicama biće glatkije. Takođe može da vas poboljša u igrama koje zahtevaju brz odziv, jednostavno zato što ćete sve videti ranije. Windows neće uvek podrazumevati maksimalnu brzinu osvežavanja za koju je vaš monitor sposoban, pa je vredno proveriti vaša podešavanja.

Napomena: Visoka brzina osvežavanja nije isto što i promenljiva brzina osvežavanja, koja sinhronizuje brzinu osvežavanja monitora sa brzinom kadrova igre.

Ako uvek koristite računar sa istim monitorom, promena brzine osvežavanja je jednostavna. Na Windows radnoj površini kliknite desnim tasterom miša i izaberite „Podešavanja ekrana“ ( Display settings ).

Pomerite se malo nadole i izaberite „Napredna podešavanja ekrana“ ( Advanced display settings ).

RefreshRate2
Zatim, u okviru Brzina osvežavanja ( Refresh Rate ), izaberite željenu postavku. Ako se pitate, „isprepletena“ brzina osvežavanja znači da se samo polovina piksela osvežava u svakom ciklusu.
RefreshRate3
Međutim, možda nećete uvek želeti da izaberete najveći broj: veća brzina osvežavanja zahteva više rada vašeg GPU-a, a podešavanje na 144 Hz može da ga premesti u režim veće potrošnje energije od 120 Hz, na primer. Kod nekih polupasivnih grafičkih kartica, to može biti razlika između ventilatora koji se okreće i ne okreće kada ne igrate.
izvor : www.techspot.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.