Microsoft nas podseća da će Internet Eksplorer biti ugašen 15. juna

Microsoft je prošlog maja najavio da će ove godine ukinuti Internet Eksplorer u njegovom tradicionalnom obliku. Najava je bila malo iznenađenje, s obzirom da je godinu dana ranije kompanija rekla da će odustati od podrške za pretraživač u Microsoft 365 i da je nekoliko meseci kasnije počela da preusmerava neke web lokacije sa IE na Edge.
Sada je kompanija iz Redmonda objavila često postavljana pitanja koja podsećaju ljude da se Internet Eksplorer povlači. Aplikacija za radnu površinu ( desktop app ) prestaje da ga podržava 15. juna 2022. na najnovijim verzijama operativnog sistema Windovs 10. Ubrzo nakon toga, Microsoft će izbaciti Windovs Update koji potpuno uklanja Internet Ekplorer sa Windovs 10 uređaja i preusmerava korisnike na Edge ako pokušavaju da pristupe aplikaciji.
Microsoft razume da postoje korisnici koji se i dalje oslanjaju na IE zbog kompatibilnosti ili iz čisto nostalgičnih razloga. Kompanija ukazuje toj maloj grupi korisnika na režim Internet Eksplorer-a u Microsoft Edge-u, koji omogućava pristup starim web lokacijama i aplikacijama zasnovanim na Internet Eksplorer-u direktno iz novijeg pretraživača zasnovanog na Chromium-u.
Čini se da Microsoft očekuje da će određeni entiteti još neko vreme zahtevati IE pristup. Iz tih razloga režim Internet Eksplorer-a u Edge-u će biti podržan najmanje do 2029. Korisnici Windows 8.1 videće kraj IE režima 10. januara 2023., a korisnici proširenog bezbednosnog ažuriranja za Windows 7 izgubiće ga 15. januara 2023. godine.
Prema Statcounter-u, IE i dalje zadržava 1,14% udela u globalnom tržišnom udelu desktop pretraživača, dok je Edge na 9,6%. Očekujte da će se broj Internet Eksplorer-a još više smanjiti kasnije ove godine.
izvor : www.techspot.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.