MoID – aplikacija koja vam pomaže da zapamtite ljude koje upoznajete

Dva Bosanca koji su dio jednog inžinjerskog tima iz Njemačke su zaslužni za kreiranje jedinstvene mobilne aplikacije koja korisnicima pomaže da lakše zapamte ljude s kojima se susreću i koja bi uskoro mogla zamijeniti vizit-kartice – MoID.

Phillip Belle, Dennis Pagano, Laurent Meyer i Thomas Pieronczyk, uz naše Amela Mahmuzića i Damira Ismailovića su htjeli zamijeniti stari način razmjene osnovnih ili poslovnih podataka kao što su vizit-kartice sa nekom inovativnijom idejom i tako je i nastala mobilna aplikacija MoID.

„MoID omogućava korisnicima da na znatno jednostavniji način razmjene podatke i samim tim ostanu u kontaktu nakon privatnih ili poslovnih sastanka. Ova aplikacija nudi i mogućnost spajanja preko različitih društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter”, kaže Amel Mahmuzić.

amel

Princip rada aplikacije je jednostavan. MoID je usko povezan sa telefonskim imenikom na smartphone-u, koji uz ostale kontakte sadrzi i lične kontakt informacije (Me Contact) koje je korisnik upisao ili odabrao. Kad se nalazite sa nekom osobom, MoID će prepoznati da ste se sreli, pod uslovom da i ta osoba ima MoID. Nakon završenog sastanka i ponovnog ulaska u aplikaciju, dobit ćete listu svih osoba koje ste sreli, pa i tu osobu s kojom ste komunicirali. U slučaju da želite razmijeniti kontakt informacije, morate ih prvo ponuditi toj osobi, i to jednostavno jednim klikom na tu osobu i odabirom ličnih kontakt informacije. Ta osoba u tom momentu dobija notifikaciju i ulaskom u app vidi da ste joj ponudili lične podatke. Ona, po želji, ponovi isto što si i Vi, i u tom slučaju nastaje razmjena podataka. Lični podaci osobe koje Vam ih je ponudila će biti automatski ažurirani.

MoID

Ovaj proces je moguće obaviti i putem Bluetootha, WLAN-a ili GPS-a.

‘U slučaju da želite promijeniti neke od ličnih podataka, npr. broj telefona ili adresu stanovanja, MoID automatski reaguje i sve osobe s kojima ste već razmjenili te kontakt infomacije, dobivaju nove koje će biti ažurirane u njihov imanik. Poruka tipa “Moj novi broj…” jednostavno nije za 21. vijek’, kaže Amel.

damir

Aplikacije će najviše koristiti poslovnim ljudima, a Amel i Damir ističu kako će MoID ostati besplatan, te kako trenutno rade na jednom B2B rješenju s fokusom samo na kompanije.

Amel Mahmuzić trenutno živi u Minhenu, vrijedno radi i testira performanse aplikacije budući da je i sam iOS developer. Veliki je zaljubljenik u mobilnu tehnologiju.

‘Lično koristim iPhone 5 i zadovoljan sam. iPhone 5S je dosta jači, međutim nema još puno aplikacija koji koriste 64-bitnu tehnologiju, tako da ću ostati za sada pri petici.’

moid_logo

MoID je trenutno dostupan samo za iOS i Android, ali imaju u planu raditi i app za Windows Phone i BlackBerry.

Preuzmite MoID za Android i iOS.

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.