VIDEO: Nakon 'pametnih' telefona i satova stiže i 'pametna majica'

Nova digitalna majca za trčanje ima sve što treba imati elektronički uređaj za praćenje i još ponešto, a moći ćete ju prati i glačati

D-Shirt je napravljena od tkanine Smart Sensing, u koju su integrirani mikrosenzori, a koji odašilju podatke malom primopredajniku na stražnjem dijelu majce, odakle bivaju preusmjereni do pametnog telefona pomoću Bluetootha.

Domet mu je deset metara, pa će podatke prikupljene tokom korištenja prebaciti nakon povratka kući ako ste mobitel ostavili prije izlaska radi bavljenja sportom. U suprotnom, moći ćete pratiti podatke u realnom vremenu.

U oba slučaja vaš napredak može izdaleka pratiti prijatelj ili trener te vas upozoriti ako pretjerate ili korigirati rutu kojom se krećete.

Aplikacija će vam pri kraju svake sesije prirediti sažetak, u kojem će biti vidljiva ruta koju ste prešli, vrijeme, broj otkucaja srca u minuti i potrošenih kalorija. Ima i brzinomjer te visinomjer.

U razvoju su senzori koji će bilježiti promjene topline, disanja i znojenja, a s vremenom će moći pratiti i nivo kisika u krvi te šećera u krvi.

Tkanina je lagana. Može  se prati i peglati. Primopredajnik se mora skinuti prije pranja kako ne bi bio oštećen. Skuplja je 30 do 40 posto od običnog materijala.

Istu tkaninu u budućnosti bi mogli koristiti za izradu raznovrsnih odjevnih predmeta, od dresova do sportskih grudnjaka. Osim u sportu, mogla bi primjenu naći i u hitnim službama i vojsci.

Majca, premijerno prikazana tokom sajma Mobile World Congress u Barceloni, u prodaju bi trebala krenuti u Francuskoj u septembru ove godine. Iza nje stoji francuska kompanija Cityzen Sciences, piše Daily Mail.

Pogledajte kako su to Francuzi zamislili:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.