Novo ažuriranje popularne aplikacije daje roditeljima potpunu kontrolu

Facebook je ažurirao svoju aplikaciju namijenjenu djeci – Messenger Kids, novom opcijom za roditelje. Oni će sada moći da vide i kontrolišu kako njihova djeca koriste aplikaciju za dopisivanje.

Novim alatima roditelji mogu da pristupe kroz kontrolnu tablu za roditelje u glavnoj Facebook aplikaciji. Roditelji će sada moći da vide više detalja o tome kako njihova djeca provode vrijeme dok koriste aplikaciju. Moći će da znaju sa kim se djeca dopisuju, da li koriste video pozive i, naravno, imaće pristup historiji razgovora sa svakim korisnikom koga je djete blokiralo u aplikaciji.

Roditeljima će biti dostupne i najskorije fotografije koje je njihovo djete poslalo ili primilo (sa opcijom da obrišu ili prijave neprimeran sadržaj). Nova opcija će dozvoliti roditeljima da skinu sve informacije sa djetetovog profila, što je slično opciji koju ima glavna Facebook aplikacija.

Mesinger za djecu se našao na meti kritičara od kada se pojavio decembra 2017. godine. Postavljala su se pitanja da li je Facebook dovoljno motivisan da ponudi proizvod koji je namenjen djeci i pojedine grupe za zaštitu djece su sugerisale kompaniji da ugase aplikaciju.

Prošle godine Facebook je priznao da je aplikacija “falična”, jer je dopuštala djeci da stupe u grupni chat sa ljudima koje roditelji nisu prethodno odobrili, što je kršenje osnovne bezbijednosne karakteristike aplikacije.

Iako je Facebook unaprijedio svoj “mesinger za djecu”, djeca će i dalje moći da komuniciraju sa blokiranim kontaktima ako se nalaze u istom grupnom chetu. Grupni chetovi će upozoriti djecu da se u grupi nalazi neko koga su blokirali.

Iz Facebooka kažu da će djeca sada moći da odblokiraju kontakte ako žele, kao i da će razgovori sa njihovim blokiranim kontaktima ostati u inboksu kako bi roditeljima dali opciju da pregledaju taj chet, piše The Verge.

Facebook želi da naglasi da se informacije o aplikaciji Messenger Kids ne dijele sa trećim izvorima i da ne koriste njihove informacije za reklamiranje. Ali, ako uzmemo u obzir historiju te kompanije i njenu nemogućnost da zaštiti podatke svojih korisnika (namijerno ili ne), i dalje se postavljaja pitanje da li “mesinger za djecu” uopšte treba da postoji.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *