Opera pokreće namenski kripto pretraživač

Opera je lansirala svoj Veb3 „Cripto Browser” u beta verziju sa funkcijama kao što su ugrađeni kripto novčanik, lak pristup razmenama kriptovaluta/NFT, podrška za decentralizovane aplikacije (dApps) i još mnogo toga. Cilj je da se „pojednostavi korisničko iskustvo Veb3 koje je često zbunjujuće za mejnstrim korisnike“, rekao je izvršni potpredsednik Opera Jorgen Arnensen u izjavi.

Ključna karakteristika je ugrađeni novčanik bez starateljstva koji će od samog početka podržavati blockchain uključujući Ethereum, Bitcoin, Celo i Nervos. Takođe je najavio partnerstvo sa Poligonom i drugima. Ideja je da vam omogućimo da pristupite svojoj kriptovaluti bez potrebe za ekstenzijama, uz opciju korišćenja novčanika trećih strana. Možete da kupujete kriptovalute preko fijata za kripto na rampi, menjate kriptovalute direktno u novčaniku, šaljete i primate ih i proveravate stanje u novčaniku. Čak ima i siguran međuspremnik koji osigurava da druge aplikacije ne mogu da prenose podatke kada kopirate/lepite.

Druga primarna funkcija je podrška za Veb3, zvani decentralizovani internet zasnovan na blokčejnu, poznat i kao nova stvar među kripto entuzijastima (i skepticima). Pored pružanja dodatne sigurnosti putem blokčejn enkripcije, omogućava korisnicima da pristupe stvarima kao što je GameFi „gde možete da zaradite dok igrate svoj put kroz sve vrste metaverzova“, primećuje Opera. Takođe nudi „Kripto kutak“ sa najnovijim vestima o blokčejnu koji vam takođe „omogućava da unapredite svoje Veb3 veštine“, navodi Opera.

Operin rival Mozila nedavno je najavila da će prihvatiti donacije kriptovaluta, ali je naišla na reakciju korisnika, uključujući suosnivača Džejmija Zavinskog, zbog uticaja blokčejna na životnu sredinu. Možda očekujući sličnu reakciju, Opera je rekla da radi na implementaciji energetski efikasnijeg standarda Etherium Laier 2 „što je brže moguće“.

Druge kompanije poput Ubisofta koje uskaču u blokčejn voz sa NFT-ovima i drugim ponudama su pogođene sličnim kritikama. Međutim, Opera barem daje svojim korisnicima izbor sa više opcija pretraživača, jer takođe nudi svoj standardni pretraživač Opera i onaj koji je namenjen igračima. Kripto pretraživač je sada dostupan za Android, Vindovs i Mac, a verzija za iOS će uskoro biti dostupna.

izvor : engadget.com

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.