Ovo su najposjećenije internet stranice u svijetu

Mapa koristi podatke koji se besplatno mogu dobiti na sajtu Alexa.com. U pitanju je sajt koji se bavi analizom web sajtova, a posećenost je izračunata korištenjem kombinacije procjenjenog prosječnog broja osoba koje ih posjećuju i prosječnog broja otvorenih stranica tog sajta u proteklih mjesec dana.

 Svaka boja na mapi predstavlja najposjećeniji sajt određene zemlje, a odmah se može primijetiti dominacija dvije kompanije – Googlea (crvena) i Facebooka (plava), tako da je najveći deo mape prekriven ovim bojama.

Nadmoć Googlea i Facebooka nad bilo kojim drugim veb sajtom je očigledna, a možemo da primijetimo i interesantan geografski kontinuitet ova dva „carstva“.

Google je najposjećeniji sajt u Evropi, Sjevernoj Americi i Okeaniji, sa druge strane, Facebook je dominantan na Bliskom Istoku, Africi i najvećem dijelu Južne Amerike.

Situacija je znatno kompleksnija u Aziji pošto je lokalna konkurencija uspjela da se suprotstavi velikim sajtovima iz Amerike. Baidu je poznat kao najkorišteniji web pretraživač u Kini, koja je trenutno ujedno i dom najvećem broju ljudi koji koriste internet – u pitanju je pola milijarde ljudi. Ono što donekle čudi jeste podatak da je Baidu najposjećeniji i u Južnoj Koreji.

Iako je ovo možda rezultat prosječnih podataka, vrlo je vjerovatno da će se u narednom periodu Baidu proširiti i van granica Kine.

Preostale teritorije koje su se oduprle velikoj dvojci su Japan, gde je dominantan Yahoo! Japan i Tajvan gde je ova kompanija takođe najposjećenija, nakon akvizicije Wretcha.

Snaga Google je zapanjujuće očigledna ukoliko pogledamo drugi najposjećeniji sajt u svakoj zemlji. Među 50 zemalja u kojima je Facebook najposećeniji, u 36 od njih Google je drugi najposećeniji sajt dok ostalih 14 posjećuje YouTube.

Mapu u punoj rezoluciji možete pogledati ovde

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.