Prevario Google: Izmislio gužvu u saobraćaju i pokazao koliko ovisimo o ovom servisu

Njemački umjetnik Simon Vekert bukvalno je izmislio saobraćajnu gužvu na ulicama Berlina. Iako na ulici kojom se kretao skoro da uopšte nije bilo automobila u pokretu, ko god je u tom trenutku pogledao na Google Maps aplikaciju, video bi da su ulice crvene, što bi značilo da je u njima saobraćajna gužva u toku.

Da bi pokazao koliko smo postali osvisni o tehnologiji koju je lako prevarati, Vekert je u kolica postavio 99 pametnih telefona, na svima njima aktivirao Google mape i šetao ulicama Berlina.

Google Maps je veliki broj telefona na malom mjestu, na kojima su bile aktivirane mape za navigaciju, prepoznao kao automobile koji se sporo kreću zbog velike saobraćajne gužve. Ulice kojima je Vekert prolazio brzo su se zacrvenele na mapma, signalizirajući da se na njima nalazi veliki broj automobila, prenosi Telegraf.

Prikaz saobraćaja u realnom vremenu pomaže vozačima u odabiru najboljeg pravca kretanja, onoga na kome su najmanje gužve.

Vozači su, zbog toga, izbjegavali ulice kojima je prolazio Vekert, iako u njima skoro da i nije bilo saobraćaja. Inače, umjetnik je eksperiment sproveo još prošlog leta, ali je tek sada odlučio da ga podijeli sa javnošću.

Na pitanja novinara za mišljenje o ovom zanimljivom eksperimentu upućeno Google-u, stigao je šaljiv odgovor da u nekim zemljama njihov servis može da razlikuje automobile od motocikala, ali da još uvijek “ne uspijeva da prepozna kolica”, prenosi Cnet.

Uz napomenu da cijene kreativne načine na koje ljudi koriste njihove mape, iz Google-a naglašavaju da im takve stvari pomažu da unaprijede i poboljšaju jednu od svojih najpopularnjih aplikacija.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *