SAMO U GOOGLE-u: 'Ne hvala, ne želim platu od 500 000 dolara. Trenutno zarađujem tri miliona dolara'

Možete li uopšte zamisliti situaciju da odbijete posao sa godišnjom platom od 500 000 dolara? Ni ja. 🙂 Ali postaje jasno da to i nije lud potez ako vam je plata na sadašnjem poslu tri miliona godišnje.

Ovo se desilo jednom programeru Googlea. Zbog novaca kojima raspolaže, Google je apsolutni pobjednik u traci za talentima u Silicijskoj dolini. Osnivač jedne uspješne startup kompanije ponudio je posao jednog Googleovom programeru i ponudio mu platu od 500 000 dolara. Naravno, ovaj je ponudu odbio uz obrazloženje da trenutno u Googleu ima platu do tri miliona dolara.

Plata od tri miliona dolara godišnje je debelo iznad prosječne plate u Silicijskog dolini.

Lovac na talente Scott Parcell  kaže da se godišnja plata softverskih inženjera koje angažuje, kreće oko 165.000 dolara. Prosečna osnovna plata za inženjere u Googleu iznosi 128.000 dolara godišnje.

google

Ali zarade u Silicijskoj dolini mogu i vrtoglavo da rastu, daleko više od pomenutih tri miliona dolara. Tako je potpredsednik Twittera Christopher Fry prošle godine zaradio čak 10,3 miliona dolara.

Google, inače, uživa reputaciju kompanije koja uvijek uspijeva da pridobije i zadrži ljude koje želi. Google je npr. uspeo da skloni Andy Rubina sa mjesta šefa za razvoj Androida, a da ga ipak zadrži u kompaniji, gdje trenutno radi na razvoju robota.

To je zasluga direktora Larry Pagea koji se potrudio da Google pretvori u mjesto gdje bistri ljudi dobijaju šansu da učestvuju u veoma ambicioznim projektima rješavanja zahtjevnih problema. Prije nego što je „preuzeo fotelju” u Googleu 2011. godine, mnogi kadrovi su napuštali kompaniju i odlazili u konkurentske firme poput Facebooka i Twittera.

Situacija je sada potpuno drugačija. Mada, veliki faktor u svemu tome ima i ogroman novac kojim Google raspolaže.

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.