Scenarij kao iz filmova: Jailbreak je tu ali nešto nije OK

Jailbreak je konačno došao ali nikada niti jedan do sada nije pratila kontraverza kao što je slučaj sa ovim. Naime, Evad3ers su poprilično požurili sa puštanjem Jailbreaka. Saurik, tvorac Cydiae nije imao ništa s tim, nije updateovao MobileSubstrate niti želi da ga se povezuje sa ovim Jailbreakom.

saurik5

Još jedna stvar je šokirala korisnike širom svijeta. Naime, ukoliko vam je kao defaultni jezik naštiman kineski, nakon Jailbreaka na vašem uređaju se instalira TaiG app sa masom ilegalnih aplikacija pa su mnogi uvjereni da se radi o piratskim aplikacijama koje, moguće je, mogu biti štetne vašem uređaju. Puno se priča i o tome kako su Evad3rsi uzeli preko milion dolara da u novi exploit ugrade instalaciju TaiG-a.

Evad3rsi su se jučer i obratili javnosti saopštenjem u kojem objašnjavaju svoje postupke. Saopštenje možete pročitati ovdje.  Do momenta pisanja ovog teksta, Evad3rsi su iz svog exploita uklonili instalaciju TaiG-a ali svejedno ostaje bojazan korisnika šta im se desilo s uređajima nakon što je ovaj app instaliran.

Za sada ostaje pitanje da li je ovaj jailbreak ‘pravi’, da li je trebao biti pušten javnosti ili je ovo samo bio način da se uzmu pare od kineskog TaiG-a, da se uradi dobar PR ili instalira maliziozni softver na uređaje. Činjenica je da Jailbreak uglavnom ne radi. Tweakovi nisu updateovani, većina ih ne radi, pa nam samo ostaje da čekamo neki novi update Jailbreaka s nadom da će stvari biti bolje.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.