SPECIJALNI IZVJEŠTAJ ANONYMOUSA: Ko stoji iza čitača za otiske prstiju na iPhoneu 5S

Gerilska internetska skupina Anonymous predstavila je specijalni izvještaj o čitaču za otisak prsta na novom iPhoneu 5S. Suprotno onome na što vas navodi popularno takmičenje u hakiranju, primarni rizik povezan sa čitačem iPhonea 5S nema nikakve veze sa mogućnosti da će vaš otisak prsta ukrasti stranac sa pivske krigle.

Anonymousi tvrde kako su razotkrili korumpirani savez partnera američke vojske, Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) I CIA-e i njihovog udruženog kapitala i sumnjive kupovine Applea što je urodilo uređajima koji sada skupljaju vaše otiske prstiju, piše Jutarnji.

Što je još važnije, Appleovo uzimanje otisaka prsta od svojih korisnika najavljuje novo razdoblje biometrijske identifikacijske tehnologije koje uključuju:

 1. Uzimanje otisaka prstiju,

2. Prikupljanje uzoraka DNA

3. Skeniranje mrežnice oka

4. Razvoj programa za prepoznavanje lica i glasa

Najstrašnije od svega, dokumenti koje su Anonymusi oslobodili iz ruku FBI i partnera Ministarstva obrane, kompanije ManTech, koji datiraju iz 2010., ukazuju da su SAD izgradile veliku bazu biometrijskih podataka koja će biti korištena kako na domaćem tako i na ratištu izvan granica SAD-a. Ova baza biometrijskih podataka je dizajnirana kako bi se dijelila i sa represivnim saveznicima SAD-a. Za vrijeme pripremanja Anonymousove video poruke Cryptome.org je objavio izvanredan dokument pod nazivom FBI: Sljedeća generacija identifikacije koji pokazuje da je ova baza podataka već ušla u upotrebu.

 

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.