U budućnosti će se ratovi voditi na računarima

Rat bez oružja zasigurno je opcija koja će se u budućnosti vrlo vjerovatno dogoditi.

Sigurno se pitate pomoću čega bi se mogao voditi rat, ako zaustavimo rat oružjem. Pa odgovor je vrlo jednostavan – računarima.

U Ukrajini nam se sprema (vrlo vjerovatno) rat, a pitanje je može li on utjecati i na ostale zemlje. Oružane snage smještene su na granicama i samo očekujemo trenutak kada će netko povući prvi potez. No, u budućnosti možemo očekivati nestanak oružanih snaga, a pojavu računarskih ratnika.

Ti ratnici velike bi bitke mogli voditi oko podataka, koji će u budućnosti postati vrjedniji od zlata. Veliki dio informacija trenutno je u digitalnom obliku i vrlo je diskutabilno koja je razina zaštite tih podataka.

thewargames

Zamislite napad na podatke građana koji bi mogao izbrisati sve informacije o građanima, njihove adrese, stanja računa, mjesto prebivališta, itd.

Takav napad vjerovatno bi bio krajnje opasan po opstanak jedne države i možemo razmišljati u smjeru da je takvo što ratište budućnosti.

U Americi već postoje stručnjaci koji razvijaju trupe koje će voditi virtualne ratove. Razvoj takvih stručnjaka mogao bih uvelike pridonijeti u moći koju će neka država imati u narednim desetljećima. Postoje mnoge teorije koje se također oslanjaju na teoriju kako će se ratovi voditi na virtualnim bojištima, ali ne oko podataka. Sve je zamišljeno kao računarska igra, a onaj koji preživi trebao bi osvojiti određeni teritorij. Takav scenarij teško je zamisliv, ali teorija s napadom na podatke puno je realnija.

Razmjeri koje bi mogao nanijeti napad na podatke neke države bio bi jako veliki udar i narušio bi uvelike stabilnost dotične države. Nažalost, rat u bilo kojem načinu nije poželjna stvar i šteti kako građanima, tako i određenoj zajednici. Možemo se samo nadati da će ratova u budućnosti biti što manje, odnosno da ih uopće neće biti, piše PCChip.hr.