UNICEF: Trećina korisnika interneta su djeca

Širom svijeta u utorak će biti obilježen Dan za sigurniji internet, a prema podacima UNICEF-a, djeca čine jednu trećinu od ukupnog broja internet korisnika, prenosi Tanjug.

Među najčešće rizike kojima su djeca izložena spadaju prikupljanje ličnih podataka, lažne vijesti, ugrožavanje privatnosti, zloupotreba u komercijalne svrhe i izloženost štetnim i uznemirujućim sadržajima, saopštila je digitalna agencija Namics.

UNICEF-ovo istraživanje “Sigurnost interneta za cijelu porodicu” pokazalo je da manje od deset posto djece uzrasta od četiri do osam godina ne koristi digitalne uređaje, a da neka djeca pristupe internetu i prije svoje treće godine.

Šta djeca najčešće gledaju na internetu
Kako je navedeno, najčešće aktivnosti djece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara.

Podaci pokazuju da 80 posto školaraca provodi slobodno vrijeme uz igrice, te prema tome, ističu, digitalna tehnologija aktivno učestvuje u oblikovanju načina na koji djeca komuniciraju i na koji se druže.

U Namicsu smatraju da se odgovori na izazove digitalne revolucije nalaze u podizanju svijesti o internetu, sigurnosti u online sferi, kao i širenju digitalne pismenosti, koja podrazumijeva saradnju roditelja, učitelja i drugih koji se bave edukacijom djece sa predstavnicima industrije i donosiocima odluka.

Kampanja u više od 150 država
Dan za sigurnost interneta je kampanja počela 2004. godine i obuhvata najrazličitije teme, od cyber maltretiranja do korištenja društvenih mreža.

Obilježava se u više od 150 država širom svijeta i fokusira se na aktuelne teme koje se odnose na prisustvo na mreži.

Pod sloganom “Zajedno za bolji internet”, kampanja ima za cilj da ukaže na pozitivnu stranu novih tehnologija i načine za odgovornu upotrebu digitalnih platformi, a ove godine posebno je usmjerena na sigurnost djece na internetu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *