Večeras na nebu iznad Bosne a i Hercegovine (VIDEO)

Nije bio puni mjesec kao u pjesmi Bijelog dugmeta. Na žalost nekih nisu bili ni leteći tanjiri sa malim zelenim, ali vidjelo se nešto …

Riječ je Starlink satelitima tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk. Sateliti omogućuju brzi internet prvenstveno ruralnom području SAD-a, a ova kompanija u budućnosti planira umrežavanje cijelog svijeta.

Trenutno je u orbiti 360 satelita, a pošto se konstantno lansiraju novi (iduće lansiranje je već za 5 dana!), ukupan broj mogao bi narasti na nevjerojatnih 12.000.

SpaceX je od 24. maja prošle do 18. marta ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita. Pet od njih nije uspjelo postići zadanu visinu, te se u orbiti oko Zemlje trenutno nalazi 355 Starlink satelita.

S obzirom da su još uvijek relativno nisko mogu se vidjeti golim okom, čak i u sumrak. Sateliti se pomoću vlastitih ionskih motora polako penju na konačnu orbitu od 550 kilometara visine, jureći brzinom od oko 28.000 kilometara na sat.

O blagodetima brzog interneta ne treba previše govoriti, no kako će to utjecati na izgled noćnog neba? Dok ih je nekoliko stotina prolazak jedne serije možemo pratiti kao atrakciju, ali ako cijelo noćno nebo ispune tisuće satelita pitanje je hoćemo li ćemo moći uživati u noćnom nebu kakvo smo poznavali, prenosi IstraMet.

Poseban problem mogli bi imati astronomi kojima su ovakvi sateliti isključivo smetnja, pošto su objekti vrlo svjetli i nagrđuju noćno nebo. Prema pisanju specijaliziranih znanstvenih portala, posebno će pogođeni biti znanstvenici koji se bave proučavanjem dubokog svemira, lovci na asteroide, ali i fotografi hobisti, jer što je duža ekspozicija to će biti veća mogućnost “hvatanja” dugog sjajnog traga.

Naravno ova pojava na nebu Bosne i Hercegovine nije mogla proći nezapaženo na sveznajućem Facebook nebu, tako da su se ekspresno pojavile mnogobrojne teorije zavjere sa pitanjima … zašto, kako i odakle baš sad u ovo doba korone … jednostavno takvi smo.