VIDEO: Facebook zarađuje novac od lažnih 'lajkova'?

Poznati kritičar Facebooka Derek Muller vratio se u žižu javnosti s još eksplozivnim tvrdnjama o ovoj društvenoj mreži.

 U svom posljednjem videu o Facebooku , Derek Muller na YouTube kanalu Veritasium objasnio je da ova društvena mreža zapravo vara svoje korisnike i oglašivače. Naime, tvrdi da velika količina lajkova dobivenih oglasima ne dovodi do pravog angažmana korisnika na stranici oglašivača.

Mullerov novi video bavi se “nedorečenim biznisom lajkova” na Facebook stranicama.

Postoje dva načina za kupnju “lajkova” na Facebook stranici. objašnjava Muller. Možete ih kupiti ilegalno od “lajk farmi” koje su smještene u zemljama u razvoju, Indiji, Bangladešu, Filipinima ili u Indoneziji ili možete platiti Facebooku da promovira vašu stranicu.

Bilo što da napravite, prema riječima Mullera, rezultat je isti; mnogo “lajkova” iz zemalja u razvoju koje ne dovode baš do velikog angažmana s vašom Facebook stranicom. On smatra da “klik farme”, koje su plaćene za to da “lajkaju” stranice također i besplatno “lajkaju” stranice u nastojanju da pred drugima tu aktivnost učine manje očitom.

Ono što je najzanimljiviji uvid Mullera je to da Facebook u oba slučaja svjesno profitira od lažnih “lajkova”.

Facebook žestoko poriče Mullerove tvrdnje i kaže da stalno radi na uklanjanju lažnih “lajkova” iz News Feeda.

“Lažni ‘lajkovi’ nam ne pomažu. Tokom posljednje dvije godine mi smo usredotočeni na dokazivanje da naši oglasi pokazuju poslovne rezultate te smo čak i ažurirali naše oglase kako bi se više usredotočiti na postizanje poslovnih ciljeva”, rekao je glasnogovornik Facebooka.

“Takvi rezultati u stvarnom svijetu ne bi bili mogući s lažnim ‘lajkovima'”, tvrdi glasnogovornik Facebooka, prenosi www.tehnoklik.net.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.