VIDEO: Ovako izgleda svijet očima suprotnog spola

Umjetnički kolektiv BeAnotherLab iskoristio je jedan od najpoželjnijih gadgeta današnjice, Oculus Rift, kako bi pokusom vidio reakcije korisnika kada se nađu ‘u tijelu’ nekog drugog. Da iluzija upali, koristi se spomenuti gadget za glavu uz kamere iz prvog lica, a potrebno je i sinkronizirati pokrete

Oba korisnika nastoje se spojiti jedno s drugim u pokretima, stoga se konstantno ‘daju dozvole’ za određenu kretnju. Osim umjetničke vrijednosti, BeAnotherLab napominje da je dokazano kako terapije temeljene na ovakvom iskustvu mogu umanjiti implicitne rasne predrasude, među ostalim.
Tim za projekt još navodi da izvođač u pokusu mora biti neko zainteresiran za razmjenu priče o postojanju. Tu ulogu može preuzeti glumac koji tumači stvarnu situaciju ili radije neka druga osoba koja ima sličan interes.

‘Ovim eksperimentom cilj nam je istražiti pitanja poput rodnog identiteta, queer teorije, feminističke tehnoznanosti, intimnosti i međusobnog poštovanja’, navodi ekipa iz BeAnotherLaba, prenosi Tportal.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.