Zanimljivi detalji novog Apple kampusa

Pretpostavljam da je većina već upoznata sa izgradnjom novog kampusa kompanije Apple i njegovim izgledom koji podsjeća na svemirski brod, ali ne i sa nekim od interesantnih detalja koji iskazuju  nevjerovatnu posvećenost detaljima. Arhitektura prostora Apple-a je fascinantna kao platforme i proizvodi koji se u njoj stvaraju.

Ovo su neki od noviteta koji se očekuju po završetku izgradnje kompleksa sredinom 2016. godine:

* U sklopu kampusa će biti podzemni auditorijum, gdje će Tim Cook držati sve buduće press-konferencije

* Mnogobrojni Apple uposlenici će imati pristup parking garaži, sa preko 2000 parking mjesta, putem futurističkog, podzemnog tunela. 

* Kampus ima kružni oblik, jer Apple smatra da pravougaone, kvadratične, duge zgrade i objekti sa preko 4 sprata onemogućavaju kvalitetnu saradnju među njihovim uposlenicima.

* Obzirom da će objekt biti izgrađen tako da ima prirodnu ventilaciju i hlađenje, ovaj “matični svemirski brod” neće imati potrebu za klimatizacijom prostora 70% vremena tokom cijele godine. Klima-uređaji su ionako namijenjeni ljudima koji koriste dugmiće 🙂

* Na cjelokupnom objektu ne postoji niti jedan komad ravne staklene fasade. Nadgledajući nacrte u procesu planiranja, pokojni osnivač Steve Jobs, zaključio je da su za  mjerila ljepote i dizajna Apple-a, standarni razmaci između zakrivljenih staklenih fasadnih panela preveliki pa je naložio da budu manji i do 4 puta. Dakle, uvijek pomijerajući granice mogućeg.

* Stabla jabuke će biti fokusni dio unutrašnjeg pejzaža kompleksa, dok je sadnja drugog voća, poput šljiva, kajsija, maslina i trešnji,  planirana po obodu centralnog parka. Zna se koja je glavna voćka i gdje zaslužuje da bude posađena 🙂

* Apple će na svojoj listi imati uposlenika sa titulom ” Senior Arborist”. Arborist je profesionalac iz oblasti arborikulture koja se bavi uzgojem, održavanjem i proučavanjem pojedinačnih stabala i niskog rastinja, sa fokusom na zdravlje i sigurnost pojedinačnih stabala. 

***

apple campus-trees

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.